İçeriğe geç

İzmir Buca Engelliler Derneği – Engelsiz Bir Dünya İçin Birlikte Mücadele Ediyoruz.

E-Posta: info@bucaengellilerdernegi.com

Buca Engelliler Derneği Kuruluşu

Derneğimiz 2007 yılında Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzur Evi içi Buca’da kurulmuştur. Engellilerin eğitim, sağlık ihtiyaçlarına katkıda bulunarak sosyal dayanışmalarını sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Engelli vatandaşlarımız öncelikli olmak üzere, tüm dezavantajlılar için din, dil, ırk, bölge ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın gerekli tüm çalışmaları yapar.
Yapılacak çalışmalarla ilgili olarak kurumlar ve kişilerle iş birliği halindedir. Engellilerin ruhen ve bedenen kendilerine yeterli gücü kazanabilmeleri için eğitici, birleştirici ve tedavi edici çalışmalarda bulunur. İş sahaları ve atölyeler açıp gerekli eğitimi sağlayarak, engellileri tüketici pozisyonundan üretici bir birey konumuna getirerek topluma kazandırmayı hedefler.
Engellilerin hak ve taleplerinin savunucusu, aynı zamanda takipçisi olmak, kimsesiz ve yardıma muhtaç engellilerin rehabilitasyonlarını sağlamak, ortopedik engelliler için gereken araç gereçleri temin etmek, maddi ve manevi yardımda bulunarak onlara ve ailelerine destek olmak derneğimizin öncelikleri arasındadır.

• Derneğimiz her yıl İlçe Milli Eğitim, Halk eğitim,İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi ve bir çok ilçe belediyesi ile ortaklaşa yapılan eğitimler kapsamında, engelli veengelsiz vatandaşlarımızın kurslardan yararlanması sağlanmaktadır. [El sanatları – Bilgisayar – Okuma yazma – Bağlama eğitimi – İşaret dili kursu –EKPSS hazırlık – Zihinsel Engelliler Ritim, Masa tenisi, Folklor, Koro, Beden eğitimi kursları]vs…

• Derneğimiz adına tahsisli eğitim merkezlerimiz, Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzur evi içinde 3 adet sınıfımız, Çamlı kuleSemt evinde 2 adet sınıfımız, şirinyer Engelliler merkezinde hafta içi 2 ve hafta sonu 2 sınıfımız olacak şekilde toplamda 9 adet eğitim sınıflarımız ile yılın her döneminde İzmir genelinde engelli ve engelsiz tüm vatandaşlarımıza eğitimlerimiz devam etmektedir.

• 2009 yılında İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile yapmış olduğumuz ‘Engelleri Aşmak El Açmamak’ adlı projemiz de Türkiye’de bir ilk olan özel donanımlı Engelli servis aracını derneğimiz bünyesine kazandırdık. 5 adet akülü sandalye ve 5 oturan engelli taşıma kapasitesine sahip olan aracımız, o yıllarda ulaşım ve erişilebilirlik çok daha zor olduğundan, çeşitli eğitimler ve sosyal hayata katılımlarında bir çok engelli arkadaşlarımıza katkı sağladık.

• 2009 ve 2010 yılları içinde ayrı tarihlerde olmak üzere, 6 farklı işaret dili çevirmenliği eğitimi, Buca Belediyesi çalışanlarımız, Engelli ve Engelsiz yaklaşık 120 kişiye eğitim verdik.

• 2009 ve 2014 yılları arasında, İlçe Milli Eğitim, Halk eğitim,İşkur, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi iş birliği içerisinde, Mesleki Eğitim alanında, (Bilgisayar İşletmenliği, Muhasebe, Grafik ve tasarım, F klavye, ofis programları) mesleki eğitimleri,

• 2010 yılı içerisinde 135 kişiye Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sınavına hazırlık eğitimlerimiz engel ve mezuniyet grupları ayrı olacak şekilde 6 ayrı sınıf ile katkı sağladık.

• Hobi kursları ve el sanatları alanlarında ise (Ahşap Boyama, Seramik, dokuma, cam boyama, ağaç oyma, yapma çiçek, el nakışları, elde kurdele işi, otomasyon makine geleneksel türk işlemeleri) vb…eğitimlerimiz aralıksız şekilde her dönem devam etmektedir.

• Hafta sonları ve eğitimlerimiz dışında diğer kalan günlerde, sosyal ve kültürel faaliyetler olarak, çeşitli ilçelerimizde, gezi, piknik, deniz, dip dalma doğa sporları, müze gezileri, tarihi ve antik yerleri ziyaret, konser, tiyatro, futbolvb… etkinlikler gruplar halinde engelli ve aileleri ile birlikte günü birlik etkinlikler ve konaklamalı olacak şekilde devam etmektedir.

• 2014 yılında Buca Belediyesinin derneğimiz ile ortaklaşa gerçekleştirdiği
“Buca’yı Birlikte Yönetmek için engel tanımıyoruz” İZKA projesini gerçekleştirdik.

• 2014 yılından günümüze kadar, Buca Belediyesi ile yapmış olduğumuz protokol, derneğimiz bünyesine ait, Reno Master marka özel donanımlı Engelli servis aracımızın ilçe genelindeki ve derneğimiz üyelerine eğitim, sağlık başta olmak üzere, sosyal ve kültürel faaliyetlerde ulaşım desteği vermeye devam etmekteyiz.

• 2014 yılı içinde İzmir Ekonomi Üniversitesinde Engelsiz deniz ulaşımı hakkındaki sempozyumadernek yönetimi olarak katkı sağlanmıştır.

• Dernek üyelerimiz ve aileleri için her yıl, Sevgililer günü yaza merhaba yılbaşı ve Kadınlar günü gibi etkinliklerde moral motivasyon amaçlı eğlence, konser, eğitim vefaaliyetler düzenli olarak yapılmaktadır.

• 2015 yılı içerisinde İSTANBUL ilinde yapılan Engelli hakları saha deneyim paylaşımı çalıştayına katkı sağladık.

• 2015 yılı içinde Özel Türk Kolejinde 1 hafta süresiyle farklı yaş ve sınıflarda engelli hakları ile ilgili bilgilendirme eğitimleri verdik.

• 2015 yılı içinde derneğimiz koordinasyonunda 35 dernek ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Engelli hakları ve 2022 sayılı kanun mağduriyeti sebebiyle yaşanan haksızlıklara dikkat çekmek amacıyla “Uyumuyoruz Uyarıyoruz” eylemi ve basın açıklaması yapıldı.

• 2015 yılı içinde, Dokuz Eylül Üniversitesinde Genç Plancılar topluluğu ile Engelsiz Kent söyleşine panelist olarak katılım sağlanmıştır.

• 2015 yılı içinde,Ortopedik Özürlüler Konfederasyonu genel kuruluna katılım sağlanarak,
Anıt Kabir ziyaretini yönetim kurulu olarak ziyaret edilmiştir.

• 2015 yılı içinde, engelliler haftası etkinlikleri çerçevesinde Buca Belediyesi, Ege Ordu Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa faaliyetlere dernek üyelerimiz ile katılım sağlandı.

• Mayıs 2015 tarihinde Dernek üyelerimizin oluşturduğu Engelsiz gösteri topluluğugösterisi Buca Tenis Kulübündekokteyldüzenlenerek yapılmıştır.

• 2015 yılı içinde,Yeni Yüksek Tepe Aktif Felsefe derneği ile iş birliği içinde Yunus Emre anma etkinliği Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu tiyatro salonunda yapılmıştır.

• 2015 yılı içinde,Kemalpaşa ilçesinde Yeni Yüksek Tepe Aktif Felsefe derneğinin hazırladığı kitap imza gününe dernek üyelerimizle katılım sağlanmıştır.

• Temmuz 2015 Efes Meryem Ana ve Şirince köyü gezileri düzenlenmiştir.

• Her yıl yaz aylarında Engellilerin moral ve motivasyonu etkinlikleri kapsamında, Seferihisar deniz ve dalış etkinlikleri, Teos Marina Yelkenli Yat Kulübü balık avı ve piknik etkinlikleri, Eski Foça, Çeşme Alaçatı, Mordoğan ilçelerinde denize girme ve dalgıçlık faaliyetleri düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

• Eylül 2015 tarihinde Türkiye Özürlüler Konfederasyonu iş birliği ile Ayvalık Şenliklerine katılım sağlandı.

• 3 Aralık 2015 Dünya Engelliler günü kapsamında, derneğimiz koordinasyonunda, izmir genelinde yaklaşık 170 engelli derneği içerisinden, aktif ve hak savunuculuğu yapan, 52 derneği seçerek, İZMİR ENGELLİ DERNEKLERİ Birliği’ni oluşturduk.

• Her yıl 3 aralık Dünya Engelliler Farkındalık günü kapsamında, derneğimiz koordinasyonunda,5 yıldır İzmir genelindeki farkındalık yürüyüşlerini organizasyonu ve yönetimini yapmaktayız.

• Her yıl 1-2 aralık tarihinde İl ve İlçemizde bulunan üyelerimizi, teknolojik yenilikler hakkında bilgilendirmek amacı ile İstanbul EYAF EXPO Engelsiz yaşam fuarına Yönetim kurulu olarak katılım sağlanmıştır.

• Her seçim döneminde,Eşit Haklar derneğini ilegerçekleştirdiğimiz Engelli Erişilebilirliği konusunda seçim izleme eğitim çalışmalarına her seçimde düzenli olarak katılarak, kendi bölgelerimizde seçim izleme çalışmaları yapılmıştır.

• 2015 yılından günümüze kadar, derneğimiz adına tahsisli Buca Belediyesi Şirinyer Engelliler merkezinde, 40 kişilik Zihinsel Engelli grubumuza, hafta içi halk oyunları, ritim, folklor, masa tenisi, beden eğitimi kursları, hafta sonu ise İngilizce, işaret dili ve okuma yazma eğitimleri engelli ve engelsiz ayrım olmaksızın talepler doğrultusunda, Buca Belediyesi ve ilçe milli Eğitim iş birliği içinde devam etmektedir.

• 2016 – 2017 yılında, Buca Engelliler Derneği, Konak Rotary Kulübü ortaklığında, Buca İlçe Milli Eğitim, İŞKUR Genel Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi iş birliği ile gerçekleşen ‘Meslek edinin Engelleri Kaldırın’AB projemizi başarı ile tamamladık.

• ‘Meslek edinin Engelleri Kaldırın’ AB projemiz kapsamında, derneğimiz bünyesine ait Çamlı Kule Semt evinde bulunan, son sistem bilgisayar laboratuvarımızda Buca Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliği ile hafta sonları dahil olmak üzere, her yıl 400 kişiye kadar mesleki eğitimler vermekteyiz.

• 2016 yılında Buca Belediyesi ve derneğimiz koordinasyonunda, Buca Gölet içerisinde oluşturduğumuzEngelsiz Hobi bahçelerinde tüm engel grubundaki üyelerimiz ve ailelerini toprak ve doğa ile her yıl gruplar halinde buluşturmaya devam ediyoruz.

• 2017 yılında ilçemizde bulunan Dokuz Eylül Mimarlık fakültesi ve 4 farklı lisede engellilik alanında eğitimler ve paneller ile gençlerimizin bilinçlenmesini sağladık.

• Yılın her döneminde 10 – 16 Mayıs engelliler haftası kapsamında, farkındalık etkinlikleri engelli arkadaşlarımızın yapmış olduğu ürünlerin şirinyer engeliler merkezinde sergilenmesi sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiriyoruz.

• 2017 yılında Buca Belediyesi, Jokey kulübü, atlı spor kulübü ve derneğimiz iş birliği ile özel gereksinimliçocuklarımız için, Hipoterapi – (atlı terapi) eğitimleri, engelli servis araçlarımız ile ulaşımları sağlanacak şekilde haftanın 3 günü gerçekleştirdik.

• Her iki yılda bir ÖSYM tarafından yapılan EKPSS sınavına hazırlık eğitimlerimizi gerçekleştirdik. 2010 yılından bugüne kadar yapılan sınavlarda yaklaşık 600 kişiye katkı sağladık. Derneğimizin vermiş olduğu eğitimlerde memur olan engelli kişi sayısı 112dir.

• Türkiye genelinde en kapsamlı ekpss (engelli kamu personeli seçme sınavı) eğitimi, engel ve eğitim gruplarına ayırarak derneğimiz bünyesinde verilmektedir.

• 2019 yılında İzmir Valiliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu üyesi olarak Yönetim Kurulu Başkanımız Harun Kara Konfederasyonu temsilen halen görevini yapmaktadır.

• 2020 yılında Türkiye kamuoyunda ses getiren ‘’Engelsiz Tamir Atölyesi’’ isimli projemizle Buca Belediyesi ortaklığında, bir ilke imza attık.
Buca Belediyemiz bünyesinde, koordinasyonunu derneğimizin sağladığı Türkiye’de bir ilk olan engelsiz tamir atölyesini ‘’ASLA YOLDA KALMAYACAKSIN’’ sloganıyla kurduk. Pandemi başlangıcından bu güne kadar 6 Binden fazla engellinin akülü tekerlekli ve manuel sandalyelerine bakım onarım hizmeti verilmiştir. Yine bu proje kapsamında verdiğimiz acil yol yardım hizmeti ile yolda kalan engellilerimizin sorunlarını çözdük.
Belediyemiz ile birlikte verdiğimiz bu hizmetimiz gerek ulusal gerek yerel basında ses getirerek haber konusu olmuş, ana akım medya televizyonlarında örnek proje olarak geçmiştir.
Projemizin ülke genelinde ses getirmesi ile birlikte birçok il ve ilçe belediyesi derneğimizi arayarak bilgi istemiş ve kendi belediyelerinde benzer çalışmaları başlatmışlardır.
İlimizde de İzmir Büyük Şehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi ve Çiğli Belediyesi bünyesinde kurulacak benzer atölyeler için teknik personellerine eğitim hizmeti verilmiştir..

Engelleri Aşmak, Umudu Büyütmek

Engelliler Derneği, engelli bireylerin haklarını savunmak, toplumda farkındalık yaratmak ve engellilik konusunda eşitlik ve adaleti sağlamak amacıyla kurulmuştur. Dernek, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve toplumda tam katılımlarını sağlamayı hedefler. Engellilerin karşılaştığı ayrımcılık, erişim sorunları, istihdam olanakları gibi konularda çalışmalar yaparak, toplumda değişim ve dönüşüm sağlamayı amaçlar.